Kadir Gecesini çarpıtanlara cevap!


Kendilerini Kuran müslümanı olarak tanıtan hocalar, sünniler tarafından eleştiri yağmuruna tutuluyordu: ''Önce hadisleri inkar edecekler, sonra Kuranı inkar edecekler'' demişlerdi. Ne yazık ki bu iddiaları doğru çıktı. Kadir gecesiyle ilgili ayetleri görmezden gelerek kendi görüşlerini din yaptılar, ''Ben böyle anlıyorum'' diyerek bahane sundular. Önce Kuran'a göre kadir gecesinin ne olduğuna bakacağız, sonra da hocaların görüşlerine bakacağız.

1- Kuran'a göre kadir gecesi nedir?

Kadir gecesi, bin aydan hayırlı olan mübarek bir gecedir. ''Kadr gecesi bin aydan daha hayırlıdır.'' (Kadr 2) Gecenin mübarek oluşu, Kuran'ın inmeye başlaması sebebiyle değildir. Daha evvelinde de mübarek olan Kadr gecesinde Kuran inmeye başlamıştır. ''Gerçekten onu kadr gecesinde indirdik''(Kadr 1) ayeti bile bunu ortaya koyar lakin hipnoz eden hocalar bunu ''Kuran indiği için o geceye kadr gecesi dendi'' diye anlattılar. ''Gerçekten onu mübarek/kutlu bir gecede indirdik..'' (Duhan 3) ayeti de kadr gecesinin zaten mübarek olduğunu ve bu gecede Kuran'ın inmeye başladığını bildirir.

Bu geceyi mübarek yapan şey, meleklere işlerin pay edilmesidir. ''Bütün hikmetli işler onda taksim edilir.'' (Duhan 4) Melekler ve ruh ayetindeki ruh kelimesi de bu emirlerle birlikte meleklerin ard arda indiğini bildirir. ''Melekler ve ruh, onda rablerinin izniyle bütün işler için peş peşe inerler. O, fecr doğana kadar bir selamettir.'' (Kadr 4-6)

Kadr gecesi, ramazan ayının içinde saklıdır: ''Ramazan ayı ki onda indirildi Kuran..'' (Bakara 185) Kaçıncı günde olduğu bildirilmemiş olmakla birlikte peygamberimiz son on gününde olduğunu söylemiştir. Ramazan ayının son on gününü mescide çekilip sürekli ibadet ederek geçirmiştir. Buna itikaf denir ki ayetle sabit peygamber sünnetidir: ‘’...Mescidlerde itikafta iken (geceleri de) onlara temas etmeyin...'' (Bakara 187) ayetin başında oruç gecelerinde cinselliğin helal olduğu bildirilir, sonrasında itikafa çekilince geceleri de yasak olduğuna dikkat çekilir. Bu ayeti uygulayan peygamberimiz kendini mescide kapatmış, yemek ve abdest bozma ihtiyacı dışında evine gitmemiştir.

Âişe’den rivayete göre Resulullah, Ramazan ayının son on gününde itikaf edeceği yere çekilir ve ‘’Kadir gecesini Ramazanın son on gününde arayın” derdi. (Tirmizi: 6/Oruç, Bab: 72, No: 792)
Resulullah ramazandan son on günde itikafa girerdi. Bu adeti Allah onu vefat ettirene kadar devam etti. Ondan sonra zevceleri de itikaf etti. (Müslim, 14/Kitabul İtikaf, Bab 1, no: 5)

Sonuç olarak Kadr gecesinin  ramazan ayında olduğu kesindir ve bu gecede ibadet etmek daha sevaptır. İslamda bonus gece yok demek için bunca delili yok saymak dini kendine uydurmak olur. Şimdi dini kendine uyduranların sözlerine bakacağız.

2- Kurancı geçinenlere göre kadir gecesi nedir?

Mustafa İslamoğlu diyor ki: Yani kadir gecesi şudur: Ayetin sana nazil olduğu gecedir. Hayatına, akleden kalbine nazil olduğu gecedir. Bir pasaj aldın ve dedin ki ''Ben tekasür suresini bilmezdim, ezberimde ama idrak etmemiştim.''Nuzulün anlamı ''Bir şeyin idrak edilebilirler evrenine girmesidir'' İşte bizim için de geçerli, idrak edebildiğiniz gün nazil olmuştur size, yoksa o nazil olmuş orada duruyor, orada durmasının hiç kimseye faydası yok ki, bulunmamış hazinenin kime ne faydası var. Hazine burda ama sizin idrak aleminize girmemiş, algı dünyanızda yeri yok. İşte kadir gecesi nedir sorusunun cevabı orata çıktı, kadir gecesi Kurandan bir ayetin bir surenin, bir pasajın senin hayatına, akleden kalbine indiği gündür, gecedir, aydır, yıldır neyse. Sayısız kadir gecen olabilir. Hatta bir ayetin farklı farklı anlamlarıyla indiği kadir gecelerin olabilir. Onun için bazı insanlar vardır ki ömründe hiç kadir gecesi olmamıştır. Bence oturup onlara üzülmek belki de ağlamak lazım. Yani adamın Kuranla ilişkisi hafızlık düzeyinde. Hafız ama hiç kadir gecesi olmamış, yani flash belleğe almış, cd’ye kaydetmiş fakat inen hiçbir ayet yok. Sadece zihnini flash bellek olarak kullanıyor.

(Youtube: Akabe Medya, 6 Haziran 2018, https://youtu.be/_x09o87OaWY - 01/07/2017 Hilal Tv, İftar Saati Programı)

Mehmet Okuyan diyor ki: Biz onun bir gece değil, başka bir şey söylemiştik. Dedik ki ‘’kadir gecesi esasında kıymetini vahiyden alır. Vahiyle insan oğlu ne zaman buluşuyorsa onun kadri o zamanla alakalıdır. Vahiyle kim ne zaman buluşuyorsa melekler onun sekineti olsun diye gelirler. Fussilet suresinin 30.ayeti öyle söyler. ’’Rabbimiz Allah’tır diyenler, istikamet üzere yaşayanlar bilsinler ki melekler onlara gelirler: Korkmayın, hüzünlenmeyin, size vaad edilmiş olan cennetle müjdelenin’’ diye. Meleklerin iniyor olması kişilere huzur veriyor olması demektir. Onların vahiy akışında getirdiği prensipler bizi hayata bağlayan, hayatı doğru yaşamamızı temin eden bir bilgilendirme biçimidir. Şimdi hepimize meleğin gelmesine lüzum yok, melek zaten hepimizde var, bolca var. Biz o meleklerin bizi daha iyi karşılaması noktasında vahiy ile kendimize istikamet çizme mecburiyetimiz var. Vahiyle bir istikamet çizersek melek huzurunu da yanı başımızda hissederiz yani.

(Youtube: Habertürk Tv, Öteki Gündem, 02.06.2017 - https://youtu.be/4T8ryPot3bM?t=8190)

Caner Taslaman diyor ki: Bin aydan daha hayırlıdır. 83 sene, bir insan ömrüne bedel. Bende şöyle anlıyorum: İçinde vahyin olduğu, Allah ile bağlantının kurulduğu bir gece, Allah ile o bağlantının olmadığı bir ömre de bedel. Ondanda daha önemlidir, ondan daha hayırlıdır şeklinde bir mana geliyor aklıma. Kuranın bu tip benzetmesi de yok başka yerde. Hani tek bir gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu benzetmesi yok. Buraya mahsus bir benzetme. Burda kadir gecesi böyle birşey.

(Youtube: (TV360: Açelya ile Gülümse Hayata, 21 Haz 2017, https://youtu.be/D1J748oyRP0?t=230) 

Sonuç: Kurancı geçinen hocaların yorumuna göre, Kuranı anlayarak okuduğumuz her gün kadir gecesi. Kuran indiği için kadir gecesinin mübarek olduğunu sanıyorlar. Halbuki kadir gecesi mübarek olduğu için Kuran da o gecede inmeye başladı. Belki de incil de kadr gecesinde inmeye başlamıştı. Kuran öğrenmek için dinlediğimiz hocaların bu konudaki ayetleri ve hadisleri gizlemesi çok vahim. 

Reddiyemerkezi/31.05.2019 

0 yorum:

Yorum Gönder

My Instagram