Hadisçilere Reddiye!

Hadisçilerin hezeyanlarına cevaplar!


Bu yazıda rivayetleri  sünnet ilan edip sünnetin ikinci vahiyle belirlendiğini söyleyenlerin yani ‘’hadisler vahiydir’’ diyenlerin iddialarına cevap vereceğim. Hadisçilerle tartışırsanız onlardan duyacağınız cümleler şöyle olacaktır.

1-Necm suresini kullanarak rivayetleri vahiy ilan etmek

İddia: Necm suresinde ‘’o hevasından konuşmaz, onun sözleri ona vahyolunan vahiydir’’(Necm/3,4) yazıyor. Demek ki hadisler vahiymiş. Bunu Kuran söylüyor.

Cevap: O ayette Kuran’ın vahiy olduğu yani Kuran’ın şair sözü veya kahin sözü olmadığı vurgulanmıştır. Aklı başında bir Müslüman necm suresinden rivayetlerin vahiy olduğunu anlamaz. Ancak İslam düşmanları oturup  ‘’ne yapsakta Kuran ayetlerini kullanarak uydurduğumuz yalanları islam’a soksak’’ diye düşünmüş olması lazımdır. Tefsir kitapları da necm suresinde Kuran’dan bahsedildiğini söyler: ''Bu âyetlerin asıl konusu Hz. Muhammed’in vahiy almasını yani peygamberlik sıfatını inkâr edenlere; onu şair, kâhin vb. sıfatlarla niteleyip Kur’an’ı kendisinin uydurduğunu söyleyenlere bir reddiyede bulunmaktır.'' (Taberî: 27/42, Râzî: 28/281-284).

2-İkinci vahiy iddiasıyla rivayetleri vahiy ilan etmek

İddia: İkinci vahiy vardır, peygamberimiz bazı konuları ikinci vahiyle öğrenmiştir. Kuran’da olmayan bu vahiyler hadislerdir.

Cevap: Hadislerin arasından hangisi vahiydir? Bir tane ikinci vahiy örneği gösterebilir misiniz? Tabiki hayır. Kuran'da geçmeyen ama Hz. Muhammed'e haber verilen şeyler de onu ve kendi zamanını ilgilendirir. Geleceğe dair hüküm yoktur.

3-Hadis uyduranlar cehennemdeki yerini hazırlasın hadisiyle hadisleri savunmak

İddia: Hadis uyduranlar cehennemdeki yerini hazırlasın hadisi var. Bunu duyan sahabeler çok dikkat ederek hadis yazdılar.

Cevap: Hadisleri sahabeler yazmadı. Buhari ve müslim’in doğum tarihine bakarsanız dört halife döneminde hadis diye kaynak olmadığını görürsünüz. Ayrıca ‘’Buhari ve Müslim’in babası hangi hadis kitabına uyarak Müslüman oldu?’’ Sorusu da rivayetlerin değersizliğini gösterir.

4-Hadisler olmadan nasıl namaz kılacaksın sorusu

İddia: Hadisler olmadan nasıl namaz kılacaksın? Sabah namazının kaç rekat olduğunu nerende bileceksin?

Cevap: Hadislerde de namazların rekat sayıları yazmaz. En sağlam hadis kitabı denilen Kütübi sitte’den yani; Buhari, Müslim, tirmizi, Ebu Davud, Nesai, ibn mace hadislerinden namazların rekat sayılarını gösteremezsiniz. Ayrıca hadislere göre fatihadan önce besmele çekmenin caiz mi yoksa mekruh mu olduğunu da anlayamazsınız çünkü her iki versiyon da mevcuttur.Sadece namaz konusunda değil başka konularda da birbirini yalanlayan çelişkili hadisler bulunur.

5- Resul'e uyun ayetlerini rivayetlere uymak zannetmek

İddia: Kuran'da ''Peygamberin verdiğini alın, yasak ettiğinden sakının!” (Haşr/ 7) yazıyor. Başka ayette ''Her kim o Peygambere itaat ederse, Allah’a itaat etmiş olur.” (Nisa / 80) yazıyor. Hadi bakalım, bu ayetleri inkâr mı edeceksiniz?

Cevap: Kuran'da peygamber kelimesi geçmez, NEBİ ve RESUL kelimeleri geçer. ''Peygambere uyun'' diye çevrilen ayetlerin arapçasında ''Resule uyun'' yazmaktadır. Resul demek elçi demektir. Hz. Muhammed Allah'ı elçisidir. Elçi ne yapar? Yazılı metni aynen iletir. Örneğin bir padişah komşu ülkeye elçi yolladığında eline bir mektup tutuşturur. Elçi bu mektuba ekleme veya çıkarma yapmadan aynen komşu ülkenin devlet başkanına ulaştırır. İşte bunun gibi ''Resul'e uyun'' ayetleri de ''Allah'ın resul aracılığıyla gönderdiği ayetlere itaat edin'' demektir. Böyle olduğunu şu ayetten de anlıyoruz: ''Elleriyle takdim ettikleri sebebiyle onlara bir musibet isabet etseydi, “RABBİMİZ! BİZE BİR RESUL GÖNDERMİŞ OLSAYDIN, AYETLERİNE UYAR BÖYLECE MÜMİNLERDEN OLURDUK” derlerdi.'' [Kasas 47] ayetinde görüldüğü gibi ''Resul gönderseydin ayetlerine tabi olurduk'' cümlesi geçmektedir. Yani Resul'e uymak ayetlere uymaktır. Resul'e uymak Hz. Muhammed'in vefatından 250 yıl sonra ortaya çıkmış kitaplara uymak değildir.

Hadisçilere sorular!


1- Hadisler ikinci vahiydir diyenler, bize bir tane ikinci vahiy gösterebilir mi? Namazda okumak istiyoruz ikinci vahyi.
2- Buhari ve Müslim'in babası hadis okuyamadığı için islamı bilmeden mi öldü? Kâfir olarak mı yaşadı Buhari ve Müslimin babası?
3- Resul'e uymanın ayetlere uymak olduğunu neden kabul etmiyorsunuz? Kasas 47.ayette ''Bize de resul gönderseydin, ayetlerine uyarak müminlerden olurduk'' cümlesi var. Bu ayet uydurma hadis mi?
4- Kuran ayetleri peygamberin ağzından çıkıyor, zan değil kesin kaynak. Kuran en güzel hadis değil mi? Neden başka kitapları kutsuyorsunuz?
5- Hadislere göre putlar kimin heykeliydi? Mekkeli müşrikler kimlere tapıyordu? ''Hadis olmadan Kuran değersizdir'' demeyi biliyorsunuz. Söyleyin bakalım, mekkeli müşriklerin taptığı putlar kimin heykeliydi? Kutsadığınız hadisler en önemli konuda susuyor mu yoksa?
6- Namaz kılarken Fatiha'dan önce besmele çekmeli miyiz yoksa çekmemeli miyiz? Çekilir diyorsan ''peygamberin fatihadan önce besmele çektiğini işitmedim'' hadisini neden kabul etmiyorsun? Yoksa hadis inkarcısı mısın?
7- Hadislere göre namazlar kaç rekattır. Mesela Buhari ve Müslim'de veya diğer kütübi sitte hadislerinde akşam namazı kaç rekat olarak geçiyor?

Sonuç: Rivayetleri vahiy ilan etmek isteyenler, aradıkları hurafeleri ve yobazlıkları Kuran'da bulamadıkları için Hz. Muhammed adına uydurulan hezeyanları din edinirler. Kuran okuyanlar ise hadislerin hem kendi arasında hem de Kuran ile çeliştiğini görürler. İlk önce; hadis-sünnet-mezhep gibi öğretileri okuyanlar, akılları bulandığı için Kuran'ı anlayamazlar. Bu yüzden ilk önce Kuran üzerinde düşünmek lazımdır. Zaten Allahu teala bizlerden Kuran'ı düşünerek yavaşça okumamızı istemektedir. (bk: Muzzemmil 4) Halk ise anlamadığı dilde okuyarak sevap kazandığını zanneder. Böylece zannı anladıkları dilde okuyan, vahyi ise anlamadığı dilde okuyan bireyler ortaya çıkar. Sonuçta kendini dindar zanneden ama Kuran'dan kopuk bir nesil oluşur. Peygamberden şefaat bekleyenler tam aksine ''Rabbim! Şüphesiz ki benim kavmim Kuran'dan uzaklaştı'' [Furkan 30] cümlesini duyacaklar.

Hadis Gerçekleri - Reddiye Merkezi/05.09.2018

0 yorum:

Yorum Gönder

My Instagram