Cinler yabancı insandır diyenlere reddiye!

İddia: Cinler yabancı insandır, görünmeyen canlılar yoktur. Kuran'daki cin kelimesini yabancı insan olarak anlamalıyız. Hz. süleyman'ın emrindeki cinler yabancı insanlardı.

Cevap: Cinler Kuran'da hep görünmeyen canlılar olarak geçer. Yabancı insan olarak hiç geçmez. İnsanlar ve cinler dinden sorumlu iradeli canlılardır. Zariyat 56: Ve ben cinleri ve insanları ancak bana kul olsunlar diye yarattım.

İnsanlar kurutulmuş çamurdan, cinler ise ateşten yaratılmıştır: ''(Allah) yarattı insanı, çömlek gibi kurutulmuş çamurdan. Ve yarattı cinni dumansız ateşten. Artık rabbinizin hangi nimetini yalanlıyorsunuz?'' (Rahman Suresi 14-16) ''Andolsun insanı biz yarattık, bekletilerek kurutulmuş çamurdan, şekil verilmiş balçıktan. Ve cinni daha önce semum (yazın yerden yükselen sıcaklık) ateşinden yarattık.'' (Hicr suresi 26,27)

Hz. Süleyman'ın yanında çalışan cinler de yabancı insanlar değil, görünmez canlı olan cinlerdi. Hatta Belkıs'ın tahtını ışınlayan kişi cinlerden bir ifrit idi. Cinler de kendi içinde farklı türlere ayrılır, ifrit bu cin türlerinden biridir. Kuran'da bu konu şöyle geçer: ''Cinlerden bir ifrit dedi: Sen makamından kalkmadan ben onu sana getiririm. Ve gerçekten ben buna güç yetiririrm.'' (Neml Suresi 39)

Kuran'da cahiliye döneminde cinlere tapanlar olduğu haber verilmiştir. ''İnsanlardan bazı adamlar cinlerden bazı adamlara sığınıyordu. Böylece onların azgınlığını artırdılar. '' (Cin Suresi 6) ayetinde insanlardan cinlere tapanlar olduğu bildirilmiştir. Kıyamet günü de Allahu teala meleklere insanları saptırdınız mı diye soracaktır, onlarda şöyle cevap verecekler: ''O gün onların tümünü toplayacak ve meleklere ''Bunlar mıydı size tapanlar?'' diyecek. (Melekler) Derler: Sen subhansın! Sensin bizim velimiz onlar değil. Hayır, onlar cinlere taptılar, onların çoğu onlara iman ediyorlardı. (Sebe suresi 40,41) Bu ayetlerde cahiliye devrinde bazı müşriklerin cinlerden medet umduğu, onlara kulluk ettiği haber verilmiştir. Böylece cinler onlarla dalga geçerek iyice kendilerine kulluk ettirmiştir. Cinleri de Allah'ın yarattığını bildiren ayet şöyledir: ''Allah'a cinleri ortak koştular, onları da (Allah) yarattı. Ve isnad ettiler oğullar ve kızlar, yanlarında bir ilim olmaksızın. O münezzeh ve yücedir vasıflandırdıkları şeylerden.'' (Enam suresi 100)

Ayrıca cinlerden bir gurubun Hz. Muhammed'i dinlediği ve kavimlerine Kuranı ileten elçi olarak döndükleri haber verilmiştir. Hatta o kadar çok cin dinlemiştir ki birbirlerini ezecek kadar toplaşıp keçe gibi olmuşlardır. Hz. Muhammed bu olayın yaşandığını daha sonra vahiyle öğrenmiştir. İlgili ayetler şöyledir: ''Ve şüphesiz ki o Allah'ın kulu (Muhamemd) yakarmaya kalktığı zaman (cinler) neredeyse onun çevresinde yığılacaktı.'' (Cin suresi 19) ayetinde cinlerin Hz. Muhammed'in etrafında yığılıp izdiham yaşanacak derecede kalabalık olduğundan bahsedilmiştir. O cinleri oraya Allahu teala sevk etmiştir. Onuda şu ayetten öğreniyoruz: ''Cinlerden bir gurubu Kuran'ı işitmeleri için sana yönlendirdik. Huzuruna geldikleri zaman ''susun'' dediler. Bitince kavimlerine uyarıcı olarak döndüler. Dediler: ''Ey kavmimiz! Gerçekten biz bir kitap işittik Musa'dan sonra indirilen. Onların elindekini tasdik eden, hakka ulaştıran, doğru yola sevkeden.'' (Ahkaf suresi 29,30) ayetinde cinlerden bir gurubun Hz. Muhammed'i Kuran okurken dinlediği ve iman ettikleri, kavimlerine uyarıcı olarak döndükleri bildirilmiştir. Bu olayın yaşandığını Hz. Muhammed şu ayetle öğrenmiştir: ''Deki:Vahyedildi bana cinlerden bir gurubun (Kuran) dinlediği sonra ''şüphesiz biz acayip bir kuran dinledik'' dedikleri. Rüşd'e ulaştırıyor, artık iman ettik ona, ve asla ortak koşmayız rabbimize birşeyi. Ve onun şanı çok yücedir, rabbimiz bir arkadaş veya çocuk edinmedi. Bizim sefih olanımız (iblis), Allah hakkında saçma şeyler söylüyormuş. Ve gerçekten biz, insanların ve cinlerin Allah hakkında asla yalan söylemeyeceğini zannettik. (Cin suresi 1-5) ayetlerinde Kuran dinleyen cinlerin müslüman oldukları, iblis'in cinleri bile Allah ile aldattığı haber verilmiştir.

Cinlerin varlığıyla ilgili diğer detay ise ışık hızında hareket edebilmeleridir. Göğe çıkarak meleklerin gelecek hakkındaki konuşmalarını dinlemeye çalışmalarıdır. Cin suresinde cinlerin göğe yükseldiği ama eskiden oturdukları yerlerde artık muhafızların olduğunu ve ateş topları ile karşılık verdikleri bildirilmiştir. İlgili ayetler şöyledir: ''Ve biz elbette dokunduk göğe, o zaman onu şiddetli muhafızlar ve kıvılcımlarla bulduk. Ve biz orada oturma yerlerinde otururduk dinlemek için, artık kim dinlemek isterse onu izleyen bir kıvılcım bulur. Ve gerçekten biz bilmiyoruz yeryüzündeki kişilere şer mi murad edildi yoksa rableri onlar için hayır mı diledi. (Cin Suresi 8-10) ayetinde cinlerin önceden melekleri dinleyerek haber aldığı, ama Hz. Muhammed göreve başlayınca artık çıktıkları yerlerde barınamadıkları haber verilmiştir. Böylece cinlerin kahinler ile yaptığı iş birliği sona ermiştir.

Sonuç: Cinler yabancı insanlar değildir. Ateşten yaratılmış iradeli canlılardır.

0 yorum:

Yorum Gönder

My Instagram